Brændingen
Dedikation
Første badegæst
Rejsen til Løkken
Malerne kom
Malerne
Regnbuen etableres Regnbuemalerne Fiskermaleriet Friluftsmaleriet
Værker i Løkken
Nr. Lyngby
Forfatterne kom
Forfatterne
Kunstnerkolonien
Madkunst
Mæcener
I kunstnernes fodspor
Kunstvandring
By-kort
Filmtour
Kirkegårdsvandring
Museets historie
Billedsamlingen
Ukendte værker
Museets venner
Kunstbøger
Forskning
Aktiviteter
Erhvervspartner
Nyhedsmail
Presse
|
Filmtour til Nold Sø
Handlingen i den danske film HUSMANDSTØSEN foregår dels ved Kancelligården i Blokhus, dels Hune Plantage, Blokhus, Hjallerup Marked, Store Vildmose, Fosdalen ved Svinkløv, Hammer Bakker ved Vodskov og Nold Sø ved Saltum omkring år 1900 i et barsk hedelandskab med dets gudfrygtige befolkning.
Helga er tjenestepige på en gård, hvor hun bliver forført af sin husbond, Per Mortensen. Da det viser sig, at hun er med barn, får hun en drøj tid blandt egnens beboere. De betragter det som den største skam, der kan overgå en ung, ugift pige. Per nægter ovenikøbet at være far til barnet.
Hendes forældre har ikke råd til at beholde barnet, så hun forsøger at gå rettens vej - uden resultat.
Heldigvis får hun en ny tjenesteplads på Torpegaarden, hvor hun trives godt. Specielt har hun et godt øje til sønnen på gården, Gudmund. Han synes også godt om den unge pige.
Tilbage til oversigt: klik her >>>
|
Kancelligaarden i Blokhus, der var ejet af forfatteren Thomas Olesen Løkken, havde skrevet manuskriptet til filmen. |
Den smukke Hune Plantage, der for 100 år siden var én gold og hedeslette, hvor bønderne sled for det daglige udkomne, idet at jorden for det meste kun bestod af sand. |
I Brønderslev nordøst for mosen, ligger Vildmosemuseet som giver et indblik i kulturhistorien i og omkring Store vildmose. Vildmosemuseet er et kulturhistorisk egnsmuseum, der udfolder fortællingen om Store Vildmoses historie - om mose- og landbrug. Museet har til huse på "Paukjærgaard", som har rødder tilbage til 1600-tallet. |
Hammer Bakker ses langvejsfra, når man nærmer sig gennem det flade landskab nordøst for Aalborg. Bakkerne udgøres af talrige, skovklædte bakkepartier, adskilt af stejle nedskårne kløfter. Området er næsten cirkulært, isoleret som en ø, adskilt fra Vendsyssels øvrige bakkeland. Bakkerne er da også en rest af et gammelt morænelandskab, der i tiden lige efter istiden har været en ø i det hav, der dækkede alle lavtliggende dele af Vendsyssel.
Jorden i bakkerne er overalt stenet og sandet, og det afspejler sig på flere måder: Søer, moser og vandløb er sjældne, bakkerne er næsten ubeboede og landskabet præges af heder eller tætte nåleskove.
|
Tïlbage til oversigten: klik her >>>
|
|