G.K. Hansen (1889-1954), maler

 
Slægten
Georg Julius Karl Johan Hansen (1889-1954), maler, født 1. Juli 1889, død 30.10.1954, begravet på Sundby Kirkegård, søn af snedker Julius Hansen, og hustru Marie Dorthea Julie Jensen, gift med Anna Hansine f. Jensen, datter af høker Hans Jensen og hustru Anna Elisabeth Veiss, ægteskabet opløst, og senere gift med Petra Andrea Larsen.
Han var kendt som en særdeles farverig person, der hver sommer kom til Løkken, som holdt ind ved købmand Henning Nielsen (1937-1972) i sin åbne sportsvogn for at købe benzin, som også skulle hjælpe ham med at skubbe bilen i gang igen.

Herfra kørte han op til ”Vindhunden”, der var ejet af maleren Sven Fritzche, hvor han boede hele sommeren og malede fra terrassen, der lå lige ud til Vesterhavet.

Uddannelse
Han var autodidakt, og oplysningerne om ham er få, men i Løkken Folkeblad omtales han som marinemaler: " Hans billeder er ægte og baserede på grundigt studium - hans bedste ting kan minde om, den gamle marinemaler C. F. Sørensens bedste arbejder", lyder vurderingen, og det oplyses, at han  solgte værker til den finske præsident Svinhufvud, ligesom hans billeder hænger i den danske legation i Paris.
Han havde også talent for at dekorere vaser indefra, der blev malet med store penselstrøg, som på et maleri.

Udsmykninger
Et maleri hænger på den danske ambassade I Pris. Desuden har G.K. Hansen solgt værker til Pehr Evind Svinhufvud af Qvalstad (1861-1944)  der var præsident i Finland fra 1931 til 1937.
Som advokat, dommer og politiker i det russiske storhertugdømme Finland spillede han en stor rolle i den finske uafhængighedsbevægelse. Han var det første statsoverhoved i det uafhængige Finland, den første formand for senatet og derefter Protektor af Staten eller regent. Han var også statsminister fra 1930 til 1931. 
Som en konservativ, som var i stærk opposition til kommunismen og venstreorienteret politik i det hele taget, blev Pehr Evind Svinhufvud ikke en en præsident, som samlede hele folket, men som den elskelige Ukko-Pekka (gamle Peter) nød han en bred popularitet.

Litteratur:
Løkken Folkeblad
 
Signatur: G.K. Hansen
 
Kilde:
 
G.K. Hansen er begravet på Sundby Kirkegård
 
Nr. Lyngby malerne: klik her >>>