Filmatisering af William Shakespeares drama om den gamle konge, der bringer ulykke over sig selv og sit rige ved at forstøde sin yngste datter og dele riget mellem de to andre, blev optaget på Råbjerg Mile, hvis øde landskab skulle hensætte historien til en mytisk urtid.
I Kong Lear / King Lear der havde verdenspremiere i 1971, stod den britiske mesterinstruktør Peter Brook for.
Instruktøren Peter Brook er ellers teatermand og havde sat stykket op på teatret i Stratford-on-Avon i 1963, men i filmversionen lader han billedsiden fremstå som lige så væsentlig som Shakespeares dialog, der er noget beskåret. Hans filmtolkning af dramaet er inspireret af Jan Kotts bog "Shakespeare, vor samtidige" (1964, da. 1966), hvor "Kong Lear" er sat i relation til samtidens absurde drama.
Filmen blev til i et dansk/engelsk samarbejde med Royal Shakespeare Co., hvor bl.a de danske skuespillere AnneLise Gabold og Søren Elung Jensen medvirkede. Titelrollen blev spillet af den oscar-vidende britiske karakterskuespiller Paul Scofield (1922-2008).
Han blev en af sin generations førende scenekunstnere med fast tilknytning til Royal Shakespeare Company, Royal Court Theatre og National Theatre. Hans største præstationer omfatter rollen som Hamlet (1948), som Thomas More i Robert Bolts (1924-95) A Man For All Seasons (1960, filmversion Mand til alle tider, 1966) samt titelrollen i King Lear (1962). For sin præstation som kong Lear i Peter Brooks film fra 1971 modtog han en Bodil.
Det tekniske hold under optagelserne var ledet af den danske mesterfotograf Henning Kristiansen, der også stod bag kameraet på Hennings Carlsens 'Sult'.
King Lear er senest blevet vist på Kronborg under en Open Air forestilling. |