I historisk slag med Peter Tordenskjold

 

Peter Jansen Wessel (1690-1720) var en søhelt i den dansk-norske-flåde.  Han er adlet Tordenskiold
Han var som 15-årig skibsdreng på rejse på trekantsruten (nuværende Guinea, Vestindien og Danmark.
Han blev optaget på Søkadetakademiet i 1709 og fik i 1712 kommando over den nybyggede Fregat Løvendals Galej på 20 små kanoner. Med den erobrede han snart efter et svensk kaperfartøj.  

Han blev adlet i 1716 under navnet Tordenskiold, og samme år vandt han en opsigtsvækkende sejr ved Dynekilden, hvor en svensk forsyningsflåde blev ødelagt. Det var stærkt medvirkende til, at Karl XII måtte opgive sit forsøg på at erobre Norge. Han blev øverstkommanderende for Kattegat-eskadren, og i 1719, og erobrede han Marstrand og ødelagde kort efter resten af den svenske flåde i Göteborg. Herefter blev han udnævnt til viceadmiral, men det var afslutningen på krigen og Tordenskiolds bedrifter.

Fæstningsbyen Fladstrand
Under Store Nordiske krig (1700-20), benyttede Tordenskjold Fladstrand som udgangspunkt for sine angreb på svenskerne, og under Englandskrigen (1807-14) var fæstningen fuldt bemandet, men for det meste kørte de militære installationer dog på vågeblus.

Byen tog ham til sig, og siden er den historiske Peter Tordenskjold en del af byens identitet med statuen af ham i Havnegade, og  Tordenskjoldsgarden,  sammen med Krudttårnet, Nordre Skanse og Fiskerklyngen og fejring af søhelten med ”Tordenskioldsdage” hver andet år i søfartsbyen Frederikshavn med mange nationale og internationale aktører og tilskuer.

 
Websitet: klik her >>>
You Tube: klik her >>
 
Kultur og historie: klik her >>>

 

 

 

 

  

 

 
KRAFTnewmedia.dk