I Vendsyssel i Nordjylland har det i flere hundrede år været almindeligt at tørre fisk. Det er en måde at konservere fisk på, så man kan opbevare dem i længere tid. Dette er en enkel måde at forlænge fiskenes holdbarhed på. Man skal bare vide, hvordan man gør.
På specielle tørrestativer eller på den almindelige tørresnor bliver fladfiskene hængt til tørre i sol og vind. To og to med en tøjklemme i halefinnen eller snurret sammen to og to.
Det lokale navn for tørfiskene er ”tørrede jyder” og hvis man kigger godt efter, kan man få øje på dem i flagstænger og på tørresnore i kystlandet.
Rå eller kogt
Blandt de lokale går diskussionen ofte om, hvordan man bedst tørrer og tilbereder "jyderne". Der er nok en vis enighed om, at den skal opblødes og steges eller koges.
En rigtig mandfolkespise er det dog, når tørfisken serveres rå på groft brød. Hertil hører selvfølgelig rigeligt med øl og adskillige bjesk.
Følgende opskrifter er dem, mange lokale sværger til.
At tørre fisken
Fisken renses og et eller to tværsnit skæres ned til rygbenet fra både ryg- og bugside. Det gør, at fisken tørrer ensartet. Fisken skal derefter lægges i rigeligt salt i ca. 2 døgn. Så hænges den til tørre i sol og vind i 3-5 dage. Fisken må under ingen omstændigheder få regn eller blive våd efter tørringen. Så rådner den og er uspiselig.
Stegt tørfisk
Fisken lægges i blød i koldt vand om morgenen. Den tages op af vandet, når den skal tilberedes til aftensmaden. Fjern skind og finner og steg fisken i smør på en hed pande. 5-6 minutter på hver side.
Server fisken med kartofler og stegeskyen. Skal det være ekstra festligt, serveres syltede tranebær eller tyttebær til.
Kogt tørfisk
Fisken skal udblødes et døgns tid. Vandet udskiftes og fisken koges op i en gryde med rigeligt vand og småsimrer i 20 min. De kogte tørfisk serveres med kartofler og persillesovs eller løgsovs. Man kan evt. koge kartoflerne sammen med fisken. Skal der være fest, serveres der også smeltet smør til retten. |