Emil Bønnelycke (1893-1953), digter

 
Biografi
Emil Bønnelycke, forfatter, som med sine futuristisk inspirerede digtsamlinger bragte Ild og Ungdom (1917), Taarer, Festerne og Asfaltens Sange (alle tre 1918) ekspressionismen ind i dansk lyrik.
I velklingende, rimede og urimede strofer udtryktes en lysende begejstret, ung og livsforslugen dyrkelse af storby, fart og teknik. De hverdagskendte ting — sporvogne, plakatsøjler, tog og kiosker — besjæledes og blev beskrevet med sanseglæde.

Slægten
Emil Bønnelycke var søn af en lokomotivfører og arbejdede indtil digterdebuten ved DSB. Af betydning for udviklingen af hans provokerende digtning var venskabet med forfatteren Tom Kristensen, der på sin side har erkendt en gæld til Emil Bønnelycke.

Romaner
Spartanerne (1919) er den første danske ekspressionistiske roman og et fortælleteknisk eksperiment. Et længselstema, der i de tidlige digte kunne tolkes som ungdommelig drift mod kærlighed og storbyliv, udviklede sig senere i det ret omfattende forfatterskab til en mere traditionel, kristen idealitetssøgen og moraliserende forkyndelse som i romanen Ny Ungdom (1925) og digtsamlingen Københavnske Poesier
 
Emil Bønnelycke er begravet på...
 
 
 
 
Forfatterne: klik her >>> 
KRAFTnewmedia.dk