Niels Jensen (1907-2003), maler

 
Biografi
Han blev født den 4. oktober 1907 i Åsendrup v. Vrensted og døde den 26. april 2003. Forældrene var Jensine og Peter Christian Pedersen.
Tidligt måtte han hjælpe til på den gård og i den vognmandsforretning, som hans forældre havde, og som 11-årig kom han ud at tjene på en gård, og skolegang blev det kun til en gang om ugen.

I den sparsomme fritid, var han begyndt at tegne, og det fortælles, at han og en nabo i Løkken førte en vedvarende konkurrence, hvor de øvrige beboere skulle afgøre, hvem der var den bedste til at tegne. Derudover havde han stor glæde af et dukketeater, som han havde klippet fra et ugeblad. Hans kreative evner blev yderligere ansporet af, at en frue i Blokhus forærede ham en malerkasse.

Efter konfirmationen kom Niels Jensen ud at sejle, og blev værnepligtig om bord på ”Olfert Fischer”. Efter soldatertiden fik han ansættelse på redningsbåden i Blokhus, og sammen med denne ansættelse slog hans sig på kystfiskeriet.
Midt i fiskeriet var Niels Jensen og hans makker ude fore en ulykke, idet deres kutter blev sejlet ned, og kutteren gik ned. Forliset gav en pæn sum penge, og de begyndte at fiske med trawl.

I 1949 skulle Nordisk Film filmatisere Chr. Westergårds drengebog ”Klit Per” og det Blokhus, hvor optagelserne fandt sted. Niels Jensen tilbød sin hjælp som selskabets konsulent, men kom også med i filmen.

Ved siden af sine mange gøremål holdt han sin kunst vedlige. Han malede så ofte han havde tid til det og hans udvikling som kunstner skred fremad.

I 1939 blev han gift med Anna, og i 1939 og 1940 var isvinteren så voldsomme, at han ikke kunne gå på havet. Derfor begyndte han at male for alvor, og selv om malerierne blev malet på brugte lærreder eller gamle rullegardiner, viste det sig, at malerierne kunne sælges, og Nels Jensen kunne kalde sig kunstner.

Inspirationen til malerierne var ikke alene havet, himlen og luften, men også følelsen af sammenholdet mellem de mænd, der arbejdede hårdt på de små kystbåde under havets og vejrets betingelser. Dramaet der altid lurer med død og undergang.

Niels Jensen havde mange udstillinger – 40 i alt – og det både i ind- og udland, bl.a. med en separatudstilling i 1960 på ”Den Frie” i København.

I 1979 blev han årets kunstner i Skagen og den æresbevisning var Niels Jensen mest glad for.

Signatur: Niels Jensen
 
Niels Jensen er begravet på Hune Kirkegård, Blokhus
 
 
 
Blokhusmalerne: klik her >>>


 
KRAFTnewmedia.dk