Ejnar Gross (1895-1962), maler

 
Biografi
Gross Ejnar, maler, blev født den 07. oktober 1895, død 1962 i Blokhus.
Han kendes af de færreste, men er forbundet med Løkken og Blokhus, hvor der findes en Grossvej i den nordjyske badeby, hvor han fra sidst i 1920'erne til 1960erne var et kendt ansigt i byen og dens kunstnermiljø, som også omfattede malerne Axel P. Jensen, Lars Nielsen, Chr. Valentinusen og Anders Hune.
I dag er han en lidt glemt maler, men helt frem til sin død i 1960 var han en velanskreven kunstner, som kunne noget med lyset og vandet og kom derfor til at høre til kredsen, der udstillede i ”Regnbuen”  i Løkken.

Einar Gross kom til Blokhus, hvor han og familien tilbragte sommerhalvåret i byen, mens vinteren blev tilbragt i København.
I de første år i Blokhus boede familien på Kancelligården, som forfatteren Thomas Olesen-Løkken drev, men købte et sommerhus på vejen, som i dag hedder Grossvej.

I 1920'erne blevEjnar Groos betragtet som en meget lovende kunstner med udstilling på Charlottenborg. Men da der hver dag skulle mad på bordet til familien, blev produktionen sat op, og måtte derfor male igen og igen for at skaffe brød på bordet, og fik skabt en imponerende produktion,
Renal Bache gør sigsåledes i ”Malere i Ålborg”, lidt lystig over, at Ejnar Gross i starten af bitter nød lod sig forlede til at ”hoppe på stedet” foran den gamle bispegård på C.W. Obels Plads, som han malede mange gange.

I det hele taget malede han meget gademiljøer og gårdinteriører, før han kastede sig over landskabs- og havnemotiver. Han har opsøgt lokaliteter over det meste af landet, men ikke mindst Rebild, Ålborg, Løkken og Blokhus optræder i mange af hans værker.

Han dør pludselig i Blokhus i sommeren 1962, ramt af en blodprop.

Signatur:
 
 
 
 
 
Blokhusmalerne: klik her >>>
 


 
KRAFTnewmedia.dk